Ce înseamnă literatură murală? Definiția urbană a cuvântului literatură murală

Ce înseamnă literatură murală? Definiția urbană a cuvântului literatură murală
Ce înseamnă literatură murală? Definiția urbană a cuvântului literatură murală

 Explicația urbană a cuvântului literatură murală

Început pe zidurile oraşului Petrilă, la iniţiativa caricaturistului Ion Barbu, aşa-zisul fenomen „Poezii la zid”, concretizează în ţară o artă pop foarte gustată în Occident: „cea a graffiturilor”.
Exemplu
„Iese noaptea ca un picior de femeie de sub cearşaful strălucitor” -Liviu Antonescu / Night Life
„Sunt aici, în spatele zidului. Săpati cu degetele, sunt aici!” – Paul Dorian, vopsitor
„Să’i dăm acestei morţi un nume cât mai viu
Să’i tragem peste moacă un colorat chipiu!” – Dorian Tudoran / Cristofor către Columb.
„Hei, priviţi Bicicleta cum îşi ţine respiraţia în roţi” – Marcel Tolcea, vopsitor
„Atenţie, mâine rău!” – Dan Stanciu, vopsitor

Exeplu de cuvant urban ¨literatură murală¨
Cunoști acest cuvant urban? ¨literatură murală¨

Dicționarul urban, după cum probabil știți, este un site web în care oricine poate sugera un cuvânt nou – sau o nouă definiție a unui cuvânt – cu ani înainte ca lexicografii din instituție să prindă. A fost înființată în 1999 de studentul la informatică Aaron Peckham pentru a-și bate joc de Dicționarul.com, relativ stabil. Cu toate acestea, Urban Dictionary a devenit mult mai mult decât un site de parodie, atrăgând aproximativ 65 de milioane de vizitatori în fiecare lună.

Desigur, Dicționarul Urban este, de asemenea, un depozit de umor grozav pentru adolescenți, adesea umor despre practicile sexuale care sunt chestii ale legendelor urbane (uh, penis McFlurry?). Aceasta nu este doar o chestiune de termeni banali, ci în cele din urmă inofensivi. Cuvintele și definițiile obscure au prosperat pe site, dar Peckham consideră că cuvintele jignitoare ar trebui lăsate intacte. Dintr-o parcurgere rapidă prin termenii în tendințe, reiese clar că utilizatorii sunt deosebit de emoționați de (sau nervoși în legătură cu) corpurile femeilor (de exemplu, twatopotamus) și sexul între bărbați (de exemplu, intoleranța vaginală).
O astfel de utilizare este inexactă și depășită, deoarece cartierele orașului s-au schimbat în mod constant. Reînnoirea urbană și gentrificarea au adus noi rezidenți și bunuri în centrele orașelor. Sărăcia urbană încă există, dar manifestarea ei actuală nu se potrivește cu stereotipurile de decădere, violența bandelor și cultura drogurilor construite în jurul știrilor și imaginilor din anii 1970 și 1980.
Și mai ofensatoare este înlocuirea inexactă a cuvântului urban cu negru atunci când nu se referă la locuitorii orașului. Dacă doi cowboy se luptă cu pumnii într-un honky-tonk rural și dacă unul dintre ei este alb și unul este negru, raportarea acelei povești nu ar trebui să se refere în niciun caz la unul dintre acești bărbați ca fiind urban.
Chiar și utilizarea corectă a cuvântului urban poate ridica probleme rasiale îngrijorătoare. Dacă cineva care pretinde în mod autentic o identitate urbană creează o linie de îmbrăcăminte și o comercializează consumatorilor din suburbii, este acceptabil numirea acelei îmbrăcăminte urbană? Grammy pentru cel mai bun album urban contemporan promovează recunoașterea artiștilor de fuziune R&B sau înseamnă că există două premii Grammy separate, dar egale pentru Albumul anului?
Mai multe exemple de cuvinte urbane populare romane :
¨bagabont¨,¨ciufut¨,
¨a băga lemnul în sobă¨,¨belea¨,¨moca
,Cplm¨,¨martalog¨,¨literatură murală¨